Formador Ésdansa'T 2018

IT1 – T04. ELS BALLS D’AURELI CAPMANY II

Anna Bigas i Montserrat Garrich

Segona sessió d’aprenentatge d’alguns dels balls que van ser documentats, recollits, restaurats o publicats per Aureli Capmany.

Aureli Capmany és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona, especialment el seu urbanisme, els monuments, els teatres i els espectacles, els costums i la manera de viure. També és important per a l’estudi de la cultura popular d’arreu de Catalunya: els contes, la dansa, la cançó, la imatgeria festiva, les llegendes, els refranys, la música, etc. Pensà, ideà, impulsà, creà, organitzà, col·laborà i donà forma a nombrosos projectes d’abast de país: del Cançoner Popular al modest En Patufet -projectes primerencs i personals-, al naixement dels orfeons i els esbarts dansaires o d’obres teatrals.

L’any 1908 es funda el Nou Esbart de Dansaires de l’Associació de Lectura Catalana, sota la direcció de Rafael Tudó, on Capmany és l’encarregat de la presentació de cada una de les danses, fins que desapareix i passa a formar part activa de l’Esbart Català de Dansaires, del que serà l’ideòleg i el director. En la seva opinió, la dansa és l’expressió més completa que l’home i la dona poden fer amb el seu cos i la manifestació que mostra clarament l’ànima i el tarannà d’un poble.

Si fas aquest taller es recomana haver fet prèviament el Taller 02 – Els balls d’Aureli Capmany I, del dilluns 20 d’agost.

Anna Bigas i Montserrat Garrich són mestres de l’Esbart Català de Dansaires, entitat creada el 1908 i dedicada a la investigació, compilació, conservació i divulgació de la dansa i els costums tradicionals catalans en totes les seves vessants amb el màxim rigor històric i etnocientífic.

Dimarts 21 d’agost de 9.30h a 11.00h

Estas visualitzant les dades de l'any 2018.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: