Ésdansa, el festival de la dansa d’arrel tradicional, torna del 19 al 25 d’agost de 2019 a Les Preses. Enguany el festival arriba a la 37a edició i posa el focus en dues danses Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat i en la creació. Fins a 17 companyies participaran d’aquesta edició on s’hi podran veure 19 propostes entorn la dansa d’arrel tradicional d’aquí i del món.

PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

 

Seguint la línia encetada el 2018, les propostes internacionals destaquen pel fet que es podra ballar i veure ballar una dansa considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la dansa Kochari d’Armènia. Una cultura que en aquesta edició es podrà viure també de forma molt més enriquidora en un format pensat de manera especial en entorns que les embolcallin.

Et proposem descobrir aquesta dansa Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat amb les propostes Nit Ésdansa de dimarts, l’espectacle Danses Kochari i Danses del món de dissabte.

ITINERARI CREACIÓ

 

Aquest 2019 el festival posa el focus en el procés creatiu i la nova creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional. Ésdansa proposa fer una mirada transversal a espectacles de nova creació que parteixen de la dansa d’arrel tradicional i que exploren camins nous de maneres molt diverses obrint noves vies de treball. Enguany, amb aquest propòsit, el festival acull tres residències: Laia Santanach en residència tècnica per Àer, Miquel Barcelona en residència per [kórps] i Roberto Olivan, Magí Serra, Vox Bigerri i Victor Ha per Socarrel.

Si t’interessa aquest itinerari no et pots perdre les propostes Parlem de… el procés creatiu, La Resclosa, Àer, [kórps], Socarrel i Nues.

ÉSDANSA’T, EL CAMPUS DE LA DANSA D’ARREL TRADICIONAL

 

L’Ésdansa’T va néixer sota el lema “ballar i fer ballar”. La proposta, que recull l’oferta formativa del festival Ésdansa, aquest any arriba a la 8a edició. Enguany els tallers se celebraran del dilluns 19 al divendres 23 d’agost dins el marc de l’Ésdansa. El campus està compost per 3 espais: l’Ésdansa’T, els tallers formatius per a adults, l’Ésdansa’T Jove, per a joves de 13 a 16 anys i el Petit Ésdansa’T, per a infants de 4 a 12 anys.

PREMI DELFÍ COLOMÉ

 

El Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional té com a objectiu promoure noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa catalana tradicional. El premi és convocat pel Departament de Cultura i el Festival Ésdansa amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, el Festival Dansàneu, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Mercat de les Flors. El guanyador de la 3a convocatòria del Premi Delfí Colomé ha estat l’espectacle Àer, de Laia Santanach, i que s’estrenarà el dimecres 21 d’agost dins la programació de l’Ésdansa.

ÉSDANSA’PRO

 

L’Ésdansa’PRO vol promoure i incentivar propostes professionals de dansa que treballin amb el llenguatge d’arrel tradicional o que parteixin de la tradició com a eix per a la creació. Té el suport de l’acció Parelles de ball que vol afavorir la creació i consolidació d’accions promogudes entre un municipi i els professionals de la dansa, en aquest cas entre Les Preses i el festival Ésdansa. És una acció organitzada per l’Associació de companyies Professionals de Dansa de Catalunya emmarcada dins del Pla d’Impuls de la Dansa, una iniciativa liderada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.