Ésdansa 2019

El diàleg entre els llenguatges artístics de la dansa i la música com a treball creatiu focalitza el discurs del festival

Aquest any el festival posa el focus en el diàleg entre la dansa i la música i fa una clara aposta per espectacles on s’evidencia la força complementària d’aquestes dues expressions creatives que, tot i venir de la cultura popular, poques vegades es posen en comú. Un clar exemple és la proposta Contr@band@ de l’Esbart Sant Martí i La Lira Ampostina, on per primera vegada la dansa i la música de banda han treballat els seus llenguatges artístics per pujar plegats a l’escenari. Dins d’aquest itinerari destaca la presència a l’Ésdansa de Factoria Mascaró, una de les companyies cabdals i de més rellevància en el desenvolupament del llenguatge de la dansa d’arrel. Amb ella es faran tallers de creació i xerrades, i s’oferiran dos dels seus darrers espectacles: Silenci… dansa! i Indiano sons i els passos perduts on, juntament amb el grup d’havaneres L’Espingari, els ritmes de taverna del segle XIX deixen de ser només cantats i donen pas al diàleg amb la dansa.

 

També es podrà veure com la fusió de dues disciplines aparentment dispars és capaç de generar peces tan meravelloses i hipnòtiques com Sa mateixa. Aquí, la música folk de Joana Gomila i el moviment gestual de Lali Ayguadé s’uneixen en un projecte creatiu on les dues artistes exploren els seus límits i es retroben a sí mateixes a través de la tradició.

Dues danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat enriquiran en “format experiència” les propostes internacionals

Pel que fa a les propostes internacionals, en aquesta edició l’Ésdansa porta a dos països encara inèdits dins el festival com són la República Turca del Nord de Xipre i Mongòlia. Aquests compatiran protagonisme amb Xile, present a través del Ballet Folklórico de Xile, una de les companyies més prestigioses de Sud Amèrica i considerada per a molts la millor d’aquell continent, Indonèsia, país que l’any passat a darrera hora no va poder assistir-hi i que en aquesta edició promet ser una de les estrelles del festival, Senegal, amb la companyia Jammu i Sèrbia amb la companyia Lazar Hrebeljanovic que ens endinsarà en les danses dels Balcans.

 

Més enllà dels països convidats, la proposta internacional d’enguany destaca pel fet que es podran ballar i veure ballar dues danses considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia i el Biyelgee, la dansa popular tradicional mongola. Dues cultures que en aquesta edició es podran viure també de forma molt més enriquidora gràcies a les noves “propostes experiència” de l’Ésdansa, activitats plenes de màgia que prometen ser inoblidables.

Premi Delfí Colomé

La programació de l’Ésdansa 2018 inclou l’estrena de Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, proposa guanyadora de la segona edició de premi Delfí Colomé. En aquest cas el diàleg creatiu s’estableix entre el llenguatge físic dels castells i l’expressió poètica dels moviments de la dansa.

Natura i paisatge

Després de l’èxit de l’any passat, el diàleg amb el paisatge continuarà formant part essencial del festival i esdevindrà escenari de noves propostes, com les anomenades “experiència”. La interacció amb la natura estarà present de nou al Parc de Pedra Tosca amb la Festa al Parc, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals en un espai natural únic. Aquest any el passeig en forma d’itinerari acabarà al Clot de l’Infern on es presentaran els resultats del treball fet durant tota la setmana en els tallers formatius.

Estas visualitzant les dades de l'any 2019.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: