Grups Ésdansa 2018

Contr@band@ - Esbart Sant Martí de Barcelona i La Lira Ampostina

Contr@band@ proposa un diàleg entre La Lira Ampostina i l’Esbart Sant Martí, entre la música de la banda i les coreografies de l’esbart que, tot i venir de la cultura popular, en rares ocasions es posen en comú. Dos llenguatges artístics que pugen de la mà a l’escenari i posen en evidència la força complementària d’aquestes dues expressions creatives treballades en un mateix espectacle.

Sovint els anys de treball rigorós i l’estima pel que fas dona resultats, i aquest projecte n’és una bona mostra. Aquí s’han trobat tres institucions de la cultura tradicional catalana amb un llarg bagatge, que en els seus diferents àmbits s’han dedicat a conservar les nostres tradicions.

La Lira Ampostina, formació musical fundada l’any 1916, defensa la cultura i la tradició de la banda de música com a element llargament arrelat sobretot a les Terres de l’Ebre. Tot i així no podem oblidar que en tot el territori nacional les bandes son associacions amb una trajectòria consolidada.

L’Esbart Sant Martí, a punt de complir 75 anys d’història. Podem afirmar que són una entitat que ha apostat per prestigiar la dansa catalana a escena sempre amb propostes atrevides, tot i que no han perdut mai el respecte per la tradició.

I en Joan Lluís Moraleda, el principal “culpable” de la realització d’aquest projecte. Ha treballat amb aquests dos grups durant anys creant músiques que la Lira Ampostina ha incorporat al seu repertori i d’altres composicions amb les que el director de l’Esbart Sant Martí ha elaborat un seguit de coreografies on la màgia i la tradició sempre hi son presents, i finalment ha tingut la idea de unir-los en un espectacle conjunt.

La relació entre el mestre Moraleda i l’Esbart Sant Martí comença el dia que el mestre ens va oferir la possibilitat de posar moviment a la seva obra LA PATUM, inspirada en aquesta festa patrimoni immaterial de la UNESCO, composada per a dues cobles i que va ser estrenada al Palau de la Música l’any 1996.

Aquesta coreografia, estrenada a l’Auditori de Barcelona l’any 2009 ha estat llargament representada i fins i tot va permetre que per primera vegada un grup català guanyés el primer premi i el premi especial del públic al 33è Festival Internacional de Música i Dansa de Cantonigròs l’any 2015.

Durada: 1 hora

Estas visualitzant les dades de l'any 2018.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: