Espectacles i Companyies Ésdansa 2019

DANSES DEL MÓN - DISSABTE

Danses del món és l’espai per gaudir de l’espectacle de gran format de la dansa d’arrel tradicional d’aquí i del món. Música, llum, faldilles que volen i ritmes d’arreu omplen l’escenari de cultura popular amb propostes artístiques d’Armènia, Guatemala, Oman i Catalunya.

Bert d’Armènia. La cultura popular armènia està impregnada d’influències d’arreu de món. Moviments ràpids i acrobàtics, piràmides que es fan i es desfan, vestits de seda i brodats són l’essència d’aquestes danses que ballen al ritme de les músiques armènies, moltes d’elles d’inspiració àrab. La dansa Kochari és una de les més icòniques que interpreta el grup ja que va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El grup de dansa Bert va ser fundat a Erevan, capital del país de la República d’Armènia, el 1963.

Ballet Folklórico Nacional de Guatemala. El folklore del país és una barreja de la cultura maia i espanyola. Un espectacle de màgia i color amb danses indígenes per una banda i amb representacions de festes populars de la religió catòlica conseqüència de la petjada espanyola al país. El Ballet Folklórico Nacional de Guatemala va ser declarat element del Patrimoni Nacional de Guatemala el 1993 i és una institució cultural que té per objectiu treballar en projectes d’educació, medi ambient i de lluita contra la violència a través de la dansa i la música popular.

Hei Show Tamure de Tahití. Els tahitians han heretat dels seus avantpassats el do per la dansa i han sabut preservar-lo com el que és: un llenguatge amb el qual poder explicar-se. Com passa sovint en les cultures on no hi ha testimoni escrit, la tradició oral ha fet de canalitzador i el seu llegat ha perdurat en el temps gràcies a les seves danses i la seva música.
A Tahití la dansa va esdevenir una forma d’expressió vital i molt important i a tothom se li estava permès ballar. Homes, dones, nens... Fins i tot les persones d’alt rang ho podien fer, sempre que la dansa estigués a l’alçada de la seva categoria social. El ritme, els moviments, els gestos o les expressions facials eren part del vocabulari d’un llenguatge que havien après amb l’objectiu de transmetre el seu coneixement del món a les generacions futures.

Jammu de Senegal. Senegal és un país ric en tradicions, acollidor en el tracte, alegre de caràcter, aventurer, i sobretot molt divers i és que la seva geografia permet passejar-se des de les terres àrides i desèrtiques del nord fins als boscos tropicals i exuberants del sud. Amb els impressionants balls el grup Jammu de Senegal ens farà emocionar. Les danses del grup combinen moviments plens d'energia amb una espectacular acrobàcia, basades en el ritme Mbalax. Aquest ritme s'obté amb els tambors Sabar, utilitzats durant segles pels Wolof de Senegal. El grup està compost per joves de diferents ètnies cosa que enriqueix el repertori que interpreten. El projecte neix a Dakar l'any 2008, dirigit per Ass Ndiaye, en el qual es fusionen dues idees: la de fer un grup de folklore estable i a la vegada escola de música i dansa.

Esbart Marboleny de Catalunya + Marbolets. L’Esbart Marboleny de les Preses presenta quatre danses coreografiades des de la casa. En aquesta ocasió interpretaran el Xotis Pepa i Escriveta, i per l’altra interpretaran les danses Rondes del Vi i Polca d’Ours, ambdues coreografies estrenades aquest 2019. L’acompanyament musical anirà a càrrec de Marbolets, formació musical que comparteix escenari de manera habitual amb els balladors i balladores de l’esbart i que, buscant l’equilibri tímbric de la seva sonoritat, aconsegueix un so tradicional contemporani.

Dissabte 24 d’agost, a les 22 h, Recinte Ésdansa. Preu: 12€

Estas visualitzant les dades de l'any 2019.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: