Espectacles i Companyies Ésdansa 2019

DANSES DEL MÓN - DIUMENGE

Danses del món és l’espai per gaudir de l’espectacle de gran format de la dansa d’arrel tradicional d’aquí i del món. Música, llum, faldilles que volen i ritmes d’arreu omplen l’escenari de cultura popular amb propostes artístiques de Tanzània, Corea del Sud, Equador i Catalunya.

Lumumba de Tanzània. Les danses de Tanzània no són un simple entreteniment, sinó que són a la vegada una forma d’expressar les emocions i també una manera per comunicar-se amb els avantpassats. La seva música presenta una barreja d’influències índies, àrabs i africanes. El ritme del tambor sempre va vestit amb la melodia de la marimba, les maraques i els silva o, altrament dit, banyes. Lumumba és una companyia que va ser creada el 1997 i treballa intensament per preservar i difondre la cultura popular de Tanzània.

Somos Cultura Viva d’Equador. Somos Cultura Viva presenta un conjunt de músiques i danses de totes les regions del país, cadascuna amb les seves particularitats no només en les danses sinó que també pel seu vestuari. Les danses que presenten recullen les nombroses festes de l’Equador, moltes d’elles d’origen religiós, i també representen la vida dels mercats, els carnavals i els rituals pagans. Somos Cultura Viva va ser fundat el 2003 i ha representat al llarg d’aquests anys la cultura equatoriana de manera internacional.

Hei Show Tamure de Tahití. Els tahitians han heretat dels seus avantpassats el do per la dansa i han sabut preservar-lo com el que és: un llenguatge amb el qual poder explicar-se. Com passa sovint en les cultures on no hi ha testimoni escrit, la tradició oral ha fet de canalitzador i el seu llegat ha perdurat en el temps gràcies a les seves danses i la seva música.
A Tahití la dansa va esdevenir una forma d’expressió vital i molt important i a tothom se li estava permès ballar. Homes, dones, nens... Fins i tot les persones d’alt rang ho podien fer, sempre que la dansa estigués a l’alçada de la seva categoria social. El ritme, els moviments, els gestos o les expressions facials eren part del vocabulari d’un llenguatge que havien après amb l’objectiu de transmetre el seu coneixement del món a les generacions futures.

Jammu de Senegal. Senegal és un país ric en tradicions, acollidor en el tracte, alegre de caràcter, aventurer, i sobretot molt divers i és que la seva geografia permet passejar-se des de les terres àrides i desèrtiques del nord fins als boscos tropicals i exuberants del sud. Amb els impressionants balls el grup Jammu de Senegal ens farà emocionar. Les danses del grup combinen moviments plens d'energia amb una espectacular acrobàcia, basades en el ritme Mbalax. Aquest ritme s'obté amb els tambors Sabar, utilitzats durant segles pels Wolof de Senegal. El grup està compost per joves de diferents ètnies cosa que enriqueix el repertori que interpreten. El projecte neix a Dakar l'any 2008, dirigit per Ass Ndiaye, en el qual es fusionen dues idees: la de fer un grup de folklore estable i a la vegada escola de música i dansa.

Marboleny Escola i Marboleny Jove de Catalunya + Marbolets. Des de l’Espai de dansa d’arrel tradicional de les Preses 150 infants i joves aprenen tècnica i repertoris de dansa tradicionals. Amb ells recorrerem diverses danses de la geografia catalana. Comptaran amb l’acompanyament musical de Marbolets, una formació que comparteix escenari amb els balladors de Marboleny i que, buscant, l’equilibri tímbric de la seva sonoritat, aconsegueix un so tradicional contemporani.

Diumenge 25 d’agost, a les 20 h, Recinte Ésdansa. Preu: 12€

Estas visualitzant les dades de l'any 2019.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: