Programa Ésdansa 2017

Dilluns, 21/8/2017

18.30 h

Parlem de... Peret Blanc de Beget

Can Trona - Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas

Preu: Gratuït

En motiu del centenari del naixement del violinista, traginer, barber i pagès de Beget Pere Sala i Soler, conegut arreu com a Peret Blanc de Beget parlarem de la figura dels anomenats “músics sense solfa” i de l’exposició que se li dedica “Peret Blanc de Beget (1917-1993)”.

Hi participaran Jaume Arnella, Amadeu Rosell, Francesc Tomàs “Panxito” i Joan Josep Mayans.

21.30 h

Ball de pagès - Jaume Arnella, Amadeu Rosell i Niu (Alba Tomàs, Francesc Tomàs “Panxito” i Joan Tomàs “Panxito”)

Era del mas Fluvià de les Preses

Preu: Gratuït

Amb ganes de recuperar el ball de pagès i reivindicar la importància dels músics anomenats “sense solfa”, l’Ésdansa es trasllada en aquesta ocasió a l’era d’un mas per ballar i fer ballar, talment com si es tractés d’una festa major.
Valsos jota, sardanes curtes, passos dobles, masurques, xotis... Tants balls, tants barrets. Però si un no podia faltar mai a pagès, aquest era el pericó que, amb tonada de vals i ritme de 3 per 4, feia les delícies de tots els que es deixaven portar per la música del violí de Peret Blanc de Beget.
Aquest concert-ball és un homenatge al músic sense solfa Peret Blanc de Beget per commemorar el centenari del seu naixement.

Dimarts, 22/8/2017

18.30 h

Parlem amb... Cesc Gelabert

Campus Ésdansa’T

Preu: Gratuït

Parlarem amb el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert sobre com la dansa pot ser una eina per viure. Un acte de consciència dins el cos, un habitar del cos, amb el cor i la ment, una eina que permet viure millor.

21 h

Solos - Cesc Gelabert

Plaça Major

Preu: Gratuït

Cesc Gelabert, ballarí, coreògraf i mestre de dansa, interpretarà alguns dels seu solos que ha fet mirant i revisant la tradició, com la sardana de Ricard Lamote de Grignon “Enyor”, el Preludi de Mompou o el Fandango, entre d’altres.

21.30 h

Nit Ésdansa - Balkaria (Kabardino-Balkària) i México Vivo (Mèxico)

Recinte Ésdansa

Preu: Gratuït

Balkaria (Kabardino-Balkària)

Una nit que combinarà la dolçor i fragilitat que representen les dones en aquestes danses amb la força dels guerrers que rivalitzen amb salts sorprenents caient sobre els seus propis genolls. Tindrem l’oportunitat de ballar algunes d’aquestes danses brutals, que recorden el compromís militar de la zona, acompanyades del so dels tambors, l’acordió, les balalaiques i arrodonit amb les dolces veus femenines.

México Vivo (Mèxic)

Ballarem les danses i músiques tradicionals mexicanes que donen a conèixer els diferents estrats socials i culturals i que posen de manifest la diversitat etnològica que hi ha i que hi ha hagut històricament al país.

Dimecres, 23/8/2017

18.30 h

“Jota, de Saura” - La nova pel·lícula de Carlos Saura

Centre Cultural de les Preses

Preu: Gratuït

Visualitzarem la pel·lícula “Jota, de Saura”, la nova incursió de Carlos Saura al documental musical en què explora la fusió i la tradició de la poderosa dansa de la seva terra. Un recorregut visual i musical acompanyat de la música d’Alberto Artigas i les coreografies de Miguel Ángel Berna.

20 h

Parlem de... la jota amb Miguel Ángel Berna

Centre Cultural de les Preses

Preu: Gratuït

Després de la pel·lícula el festival ofereix la possibilitat de conversar amb el ballarí Miguel Ángel Berna de forma amena i distesa entorn la pel·lícula “Jota, de Saura” i entorn el món de la jota.

21.30 h

Nit Ésdansa - Leymer (Iran) i Tepenahuatl (Nicaragua)

Recinte Ésdansa

Preu: Gratuït

Leymer (Iran)

Directament del golf persa viurem una nit de músiques i danses que parteixen del folk iranià i que compten amb un grapat d’influències folk africanes, índies, àrabs, turques i gitanes, entre d’altres, que doten aquesta cultura d’una riquesa única. L’herència eterna de la civilització persa: des dels ritmes africans del Golf Pèrsic, passant per les músiques de Balutxistan veïnes del Pakistan i l’Afganistan, fins als folklores i músiques sufís kurdes.

Tepenahuatl (Nicaragua)

Una explosió cultural conseqüència de la barreja de pobles i cultures que aquesta terra ha conegut al llarg de la seva història. A ritme de marimba ballarem des de danses que expliquen els ritus sagrats de la Nicaragua precolombina, passant per les polques, vals i masurques importades pels immigrants i fins a les danses més ètniques d’origen africà.

Dijous, 24/8/2017

20 h

La jota. El valor de la tradición - Compañía de Miguel Ángel Berna

Centre Cultural de les Preses

Preu: 10 €

Miguel Ángel Berna, ballarí i coreògraf ha dedicat tota la seva vida al coneixement de la jota i el folklore. Sense renegar i respectant la tradició ha intentat desfer-se dels tòpics i els prejudicis que ens envolten amb la finalitat d’explicar una altra història més actual. Des de la investigació i observació ha desenvolupat la tasca de depurar, embellir i engrandir el ball que ens representa, “LA JOTA”, intentant adaptar-lo a la societat contemporània i portant-lo pels escenaris més importants del món: Japó, Cuba, Estats Units, França, Itàlia, Israel, Grècia, Regne Unit…

21 h

Parlem amb... la Compañía de Miguel Ángel Berna

Centre Cultural de les Preses

Preu: Gratuït

Després de l’espectacle tindrem l’oportunitat de parlar amb la Compañía de Miguel Ángel Berna en un format ideal per conèixer, comentar, opinar, preguntar i també, de ben segur, felicitar als artistes.

21.30 h

Nit Ésdansa - Netos de Bandim (Guinea Bissau) i Radost (Bielorússia)

Recinte Ésdansa

Preu: Gratuït

Netos de Bandim (Guinea Bissau)

Prepareu-vos per moure els malucs amb uns ritmes provinents de terres de parla portuguesa. Serà una nit en què descobrirem una terra d’aventures amb unes danses exuberants, alegres i fortes que reprodueixen el caràcter dels guineans. El folklore guineà sempre ha estat un mitjà d’educació i d’iniciació per a la generació dels joves per a un bon comportament en societat.

Radost (Bielorússia)

El grup ens seduirà a ballar amb unes danses tradicionals elegants i fortes, impregnades de la seva situació geogràfica de cruïlla cultural. La joventut i la bellesa dels artistes i la música dolça i nostàlgica alimenten aquesta delicadesa que es desprèn de les seves danses. Són unes danses gairebé màgiques on els follets dels aiguamolls es donen la mà per ballar en les primeres boires matinals quan encara no es diferencia la terra del cel.

00 h

Els enigmes de la dansa Asteca - México Vivo (Mèxic)

Clot de l'Infern - Parc de Pedra Tosca

Preu: Gratuït

Taquilla inversa (després de veure l’espectacle paga si vols el que creguis just)

Just a mitjanit, al Clot de l’infern, descobrirem els enigmes de la dansa Asteca. En aquest entorn natural tan especial ens endinsarem a la intrigant cultura dels avantpassats mexicans abans de l’arribada dels espanyols a la seva terra. Unes danses que els guerrers oferien als déus en forma de ritual per tal de purificar el cos i la ment i per agrair a les forces que ens donen vida: el foc, l’aigua, la terra i l’aire. Una experiència única en un entorn màgic!

Aparcament habilitat a l’accés del parc de Pedra Tosca.

Punt de trobada: Baixador de Codella.

Funcionament: Cal que arribeu al punt de trobada abans de les dotze de la nit. A la mitjanit, i des d’aquest punt, anirem caminant, uns 20 minuts, fins al Clot de l’infern. Es tracta d’un camí ampli no asfaltat, de fàcil accés i apte per a tot tipus de públic. Es recomana portar calçat còmode i llanterna.

Divendres, 25/8/2017

18.30 h

Parlem de... Delfí Colomé

Campus Ésdansa’T

Preu: Gratuït

Beatriu Daniel, Toni Jodar, Anna Maleras, Lluís Calduch, Montse Colomé i Cesc Gelabert ens parlaran del la figura de Delfí Colomé a partir de la lectura de petits fragments dels seus escrits sobre dansa. El 2016 es va crear el Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d'arrel tradicional del qual en podrem veure l’espectacle resultant, EgurRa, durant el festival.

21 h

EgurRa - Col·lectiu Baakai katiuska i Kolpez Txalaparta

Plaça Major

Preu: Gratuït

EgurRa s’estrena al festival Ésdansa. El nom de l’espectacle significa fusta en euskera i vol ser una revisió del Ball de Bastons, un petit homenatge a una dansa tradicional molt arrelada utilitzant el seu llenguatge com a base i reivindicant així la dansa tradicional com a una dansa contemporània en el temps actual. A partir de dues coreografies dels balls de bastons se’n construeix una de nova amb una altra mirada que busca la relació que es crea entre els bastons i les persones. La musica de Kolpez Txalaparta marca el ritme de la peça conjuntament amb el picar dels bastons. La peça neix de les ganes de reivindicar la cultura popular en la societat actual com un element de màxima contemporaneïtat.

Espectacle guanyador de la 1a convocatòria del Premi Delfí Colomé.

22 h

Acròstic - Esbart Ciutat Comtal

Recinte Ésdansa

Preu: 10 €

L’Esbart Ciutat Comtal presenta aquest nou espectacle talment com una composició poètica en la qual emanen els sentiments a través de la dansa. Es tracta d’un conjunt expressiu que, com un entreteniment lingüístic, enjogassat i misteriós, ens revela missatges commovedors i essencialment vitals. Una composició d’imatges, formes, gestos i moviments amb la voluntat de comunicar i fer sentir les emocions que fonamenten la nostra existència. Acròstic és una estructura que ve traçada entre dos eixos, l’un vertical i l’altre horitzontal, encaixant lletres i creant noms.

00 h

A vore - Sònia Gómez, Ramon Balagué, Astrio, Pau Puig i Carme Balagué

Plaça Major

Preu: Gratuït

Taquilla inversa (després de veure l’espectacle paga si vols el que creguis just)

Un projecte de mestissatge temporal i tradificció sobre la cultura popular de les Terres de l'Ebre. Fa més de cent anys una nova tendència en música i dansa s'estenia des de Viena per tota Europa fins arribar a la ciutat de Tortosa. La gent gran es posava les mans al cap veient com els valsets i els balls agafats desbancaven ritmes i costums de sempre.

A vore és un projecte de recerca musical i dansística que treballa a partir del document i l’expressivitat tradicional, els ritmes, les danses, les paraules de les comarques del Baix Ebre-Montsià i Baix Maestrat, i les fa dialogar amb la música d'Astrio i la dansa performativa de Sònia Gómez.

Dissabte, 26/8/2017

11.30 h

Ballant pel món - Producció pròpia del Petit Ésdansa’T

Campus Ésdansa’T

Preu: Gratuït

Aquesta producció pròpia del Petit Ésdansa’T comptarà amb la col?laboració indispensable de tots els nens i nenes que hauran estat realitzant al llarg de la setmana els tallers infantils de formació. En aquest espectacle els més menuts ensenyaran tot allò que han après als tallers, ballant conjuntament amb els ballarins que els hauran fet de mestres.

L’espectacle comptarà amb la participació dels músics i ballarins de les companyies Netos de Bandim (Guinea Bissau), Tepenahuatl (Nicaragua), Radost (Bielorússia) i Marboleny (Catalunya), a més dels nens i nenes del Petit Ésdansa’T 2017.

18 h

Festa al parc

Parc de Pedra Tosca

Preu: Gratuït

Passejada al so de la música i el ritme dels grups participants al festival. Durant una hora i mitja el Parc de Pedra Tosca acollirà breus representacions de danses i músiques d’arreu del món que s’integraran en cada racó del singular paisatge que
ofereix el parc, com ara els bufadors, la pedra tosca, les artigues..., i la seva arquitectura dissenyada per RCR Arquitectes, guanyadors del premi Pritzker 2017.
Aparcament habilitat a l’accés del Parc de Pedra Tosca.
Punt de trobada: Baixador de Codella.
Recomanacions: Es tracta d’un camí ampli no asfaltat, de fàcil accés i apte per a tot tipus de públic. Es recomana portar calçat còmode.

20 h

El Laboratori

Plaça Major

Preu: Gratuït

Aquest espectacle sorgeix del treball dut a terme durant la setmana a El Laboratori. Aquest és un espai que neix coincidint amb el 35è aniversari de l’Ésdansa i que està destinat a experimentar, treballar i aprendre a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional. El treball que es durà a terme durant la setmana del festival partirà de tres tipologies de danses: el Ball Pla, la Bolangera i el Ball de Cintes. A partir d’aquestes es provaran noves idees que es recolliran en aquest espectacle que ens presentaran conjuntament amb els participants dels tallers Ésdansa’T i Ésdansa’T Jove sota el guiatge dels creadors Cesc Gelabert, Montse Colomé, Lluís Calduch, Teresa Agustí, Josep Garcia i Joana Vila.

22 h

Danses del món

Recinte Ésdansa

Preu: 12 €

  • Balkaria - Kabardino-Balkària
  • Netos de Bandim - Guinea Bissau
  • México Vivo - Mèxic
  • Sarau Alcudienc - Mallorca
  • Esbart Marboleny + Cobla Ciutat de Girona - Catalunya

00 h

Nit dels 35 - Companyies participants al festival

Recinte Ésdansa

Preu: Gratuït

Amb els 35 anys d’Ésdansa arriba una nit de dissabte de celebració molt especial en què totes les companyies internacionals participants al festival oferiran una nit de dansa, música i sobretot interacció amb el públic com no s’ha vist mai. Una explosió de cultures, colors, intercanvis, persones i molta dansa!

Diumenge, 27/8/2017

11.30 h

Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat - Esbart Dansaire de Rubí, Cor de Cambra Francesc Valls i Magister Petrus

Sant Martí del Corb

Preu: 10 €

ENTRADES EXHAURIDES

El Llibre Vermell de Montserrat, enquadernat a finals del s.XIX amb les cobertes vermelles que li donen nom, va ser escrit en la seva major part a finals del segle XIV. Entre les matèries que tracta cal destacar-ne la part musical que s’ha fet mundialment famosa des de la seva publicació en facsímil pel Pare Suñol l’any 1917.

Eren cants i danses que els peregrins demanaven per entretenir-se durant la nit. Dels deu cants que conté, tres són cànons a tres veus, dos són cants polifònics, i cinc són danses “a ball redon”. Són danses populars que en l’escriptura del s.XIV presenten signes coreogràfics dels més antics coneguts a Europa i que les versions del P. Suñol (1917) i d’Higini Anglès (1955) van desestimar considerant?los errors del copista. El Pare Gregori Estrada va treballar una nova versió rítmica totalment conforme amb l’original en què no es considera cap falta del copista sinó que els suposats errors expressen signes de dansa. Aquesta és la seva gran descoberta.

Aparcament habilitat a la carretera del Corb, GIV-5242.

Punt de trobada: Ens trobarem a l’aparcament habilitat.

Recomanacions: Des d’aquest aparcament anirem caminant, uns 20 minuts, fins a l’Ermita. Per aquest motiu cal que arribeu abans de les 11h a l’aparcament habilitat. Es tracta d’un camí ampli no asfaltat, de fàcil accés i apte per a tot tipus de públic. Es recomana portar calçat còmode. La venta d’entrades es farà per les vies habituals i el mateix dia es podran comparar a partir de les 10 h al Punt d’Informació de l’Ésdansa. No es vendran entrades a Sant Martí del Corb, cal tenir l’entrada prèviament comprada.

12.30 h

Parlem de... els Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat

Sant Martí del Corb

Preu: Gratuït

Mauricio Molina de Magister Petrus, Pere Lluís Biosca del Cor de Cambra Francesc Valls de la catedral de Barcelona i Jordi Rubio de l’Esbart Dansaire de Rubí ens parlaran de l’espectacle i de la part musical i coreogràfica del Llibre Vermell de Montserrat.

18.30 h

Cap a la plaça! - Esbart Marboleny + Marbolets

Plaça Major - Itinerant

Preu: Gratuït

Cap a la plaça! és un recital de dansa catalana d’arrel tradicional amb música en viu interpretat al carrer. Els balladors de Marboleny Jove i Cos de Dansa de l’Esbart Marboleny i els sonadors Marbolets es reuneixen a la Plaça Major de les Preses, un espai escènic que l’arquitectura urbana ens ofereix. Allà comencen les danses que esclaten en tota la seva plenitud. A partir d’aquests punt els balladors i sonadors fan un recorregut mentre interactuen amb el públic, que s’alegra i es reconeix com a poble amb la vitalitat dels punts més característics: el galop o contrapàs, el ball pla, el punta i taló... L’Esbart avança
i quan la travessia s’eixampla, o quan la cruïlla es presenta avinent s’estructura una dansa.

20 h

Danses del món

Recinte Ésdansa

Preu: 12 €

  • Radost - Bielorússia
  • Leymer - Iran
  • Tepenahuatl - Nicaragua
  • Sarau Alcudienc - Mallorca
  • Marboleny Escola + Marbolets - Catalunya

Estas visualitzant les dades de l'any 2017.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: