L’Ésdansa arriba als 35 anys, “creant tradició” i apropant cultures

  • El festival se celebrarà entre el 21 i 27 d’agost a Les Preses (Garrotxa)
  • Neix El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional i eix troncal d’aquesta edició
  • Un any més la creació i la innovació presents en tot el festival
  • La cultura asteca serà la gran convidada amb un espectacle d’impacte al Clot de l’infern (Parc de Pedra Tosca)
  • 140 hores de formació, 10 espectacles d’exhibició i 6 grups internacionals

 

Girona, 21 d’agost de 2017. Aquest matí ha tingut lloc al CaixaForum Girona la presentació a premsa de l’inici de la 35a edició de l’Ésdansa, un festival que ha aconseguit ser exemple i referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional.

 

Com a representant de la seva entitat, el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Sr. Carles Juanola, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i donar pas als parlaments. Entre els assistents s’ha comptat amb la presència del director dels SSTT de Cultura de la Generalitat a Girona, Sr. Francesc Ten, i de l’alcalde de Les Preses, Sr. Pere Vila, els quals han avalat la trajectòria de l’Ésdansa i la seva magnífica feina al llarg dels seus 35 anys d’història. Ambdós han agraït al Festival el seu compromís amb el territori i han destacat la importància dinamitzadora que un esdeveniment cultural participatiu com aquest té tant per la regió com pel país.

 

Per la seva banda, el director de l’Ésdansa, Jordi Fosas, ha volgut fer èmfasi en la necessitat ara més que mai de continuar treballant com a Festival i des de l’organització pel coneixement de la diversitat cultural i la relació entre cultures. També ha destacat la necessitat  d’entendre la dansa tradicional com un treball creatiu viu i en constant evolució. Segons el director, arribar als 35 anys és l’exemple més clar del compromís que l’Ésdansa va adquirir al posar aquest present d’indicatiu, ÉS, encapçalant el seu nom: una mirada des del passat però cap el present.

 

Aquest any, l’Ésdansa es reafirma en la seva aposta per la creació i la innovació, dues premisses que van marcar l’edició anterior i que aquest 2017 es veuran reforçades amb un projecte vinculat a la formació. Amb el nom d’El Laboratori, neix el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional de l’Ésdansa i eix troncal d’aquesta edició. Amb aquest projecte s’obre una nova via de futur que ja va quedar evidenciada l’any passat a través d’espectacles com Oskara i Gelajausiak de Kukai Danza, clars exemples de la nova creació en la dansa tradicional. Per fer-ho, es comptarà amb figures tan representatives com Cesc Gelabert que serà un dels integrants d’El Laboratori i que, a més a més, formarà part dels tallers de l’Ésdansa’T, oferirà xerrades participatives i se’l podrà veure actuar en el seu espectacle Solos.

 

Sense apartar-se d’aquest discurs, la programació de l’Ésdansa 2017 proposa un seguit d’espectacles on la creació i la innovació s’han posat a disposició de la dansa tradicional. Es podran descobrir els nous llenguatges de la jota a través de Miguel Ángel Berna; exemples de dansa catalana de nova creació com Acròstic de l’Esbart Ciutat Comtal; la simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències amb A vore de Sònia Gómez i Ramon Balagué; o el resultat de com el circ i la dansa encaixen i es nodreixen l’un de l’altre amb EgurRa, la proposta d’Oriol Escursell guanyadora de la primera edició de premi Delfí Colomé.

 

Dins les propostes internacionals, aquesta edició ens convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Bielorússia, la República de Kabardino-Balkària i Mèxic, cultura convidada d’aquest any. El grup mexicà serà l’encarregat de substituir a la companyia d’Indonèsia, que va haver de declinar poder-hi ser per qüestions alienes a l’organització ara fa just un mes. Una de les grans sorpreses i sens dubte el plat fort d’aquest canvi, serà poder descobrir els enigmes de la cultura asteca dins l’entorn únic del Parc de Pedra Tosca. A la mitjanit del dijous 24 d’agost, els ritmes ancestrals mexicans inundaran el clot de l’infern en una nit màgica, on la dansa donarà veu a la comunió entre l’home i la natura.

 

El diàleg amb el paisatge també formarà part essencial d’aquesta edició. Els espais naturals recuperats o adaptats per l’home seran els escollits, com a símil de l’evolució de la dansa tradicional que mantenint les arrels, es mostra viva i en constant transformació. Aquesta interacció de la dansa amb la natura estarà present al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari on descobrir danses tradicionals i alhora un espai natural únic, recuperat gràcies a la feina innovadora de RCR Arquitectes. També es ballarà a l’era, talment com ho feien en els pobles amb la música de Peret Blanc de Beget. I es peregrinarà fins l’entorn meravellós de la petita ermita de Sant Matí del Corb per fer un salt en el temps a través dels Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat.

 

Aquest any l’Ésdansa’T, la part de formació de dansa tradicional del festival, reestructura els seus tallers en un nou horari comú de dilluns a divendres i dóna cabuda als joves amb un itinerari propi, l’Ésdansa’T Jove, una nova línia que completa l’oferta formativa amb un espai propi per a nois i noies d’entre 13 i 18 anys. En total, seran més de 140 hores de tallers distribuïts en tres línies, una d’elles amb dos itineraris, i impartits al llarg de cinc dies, posicionen un any més l’Ésdansa’T com a màxim referent formatiu i veritable Campus de la dansa tradicional.

 

VÍDEO PROMOCIONAL:  https://vimeo.com/223351525

IMATGES:  www.esdansa.cat/premsa

Estas visualitzant les dades de l'any 2018.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: