L'Ésdansa proposa experiències úniques per gaudir de la dansa d'arrel tradicional

  • El festival tindrà lloc del 20 al 26 d’agost a Les Preses (Garrotxa)
  • Sèrbia s’incorpora com a sisè país convidat per ballar les danses dels Balcans
  • Indonèsia i Mongòlia descobriran les seves danses i costums a través de nous “formats experiència”
  • Dues danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO enriqueixen les propostes internacionals
  • El diàleg entre de la dansa i la música com a element innovador dins la nova creació serà el punt fort dels espectacles d’exhibició

Girona, 17 d’agost de 2018. Aquest matí ha tingut lloc al CaixaForum de Girona la presentació a premsa de l’inici de la 36a edició de l’Ésdansa, un festival que ha aconseguit per mèrits propis posicionar-se com un dels principals esdeveniments anuals dins el món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional.

Com a representant de la seva entitat, la directora de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Gemma Batlle, ha estat l’encarregada d’obrir el torn dels parlaments i donar pas a la resta de convidats. Com a membres de la Generalitat de Catalunya, hi han assistit la coordinadora territorial de Joventut, Agnès Fàbregas, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo, la qual ha agraït al Festival la feina que fa i el seu esforç de posar la dansa tradicional a l’abast de tothom a través de noves fórmules. També s’ha comptat amb la presència del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i de l’alcalde de Les Preses, Pere Vila, els quals han coincidit en destacar la importància dinamitzadora que un esdeveniment cultural participatiu com aquest té tant per a la regió com per al país.

El director de l’Ésdansa, Jordi Fosas, ha recordat el fet que just avui fa un any de l’atemptat a la Rambla de Barcelona i a Cambrils. Davant d’això, ha volgut fer èmfasi en la necessitat ara més que mai de continuar treballant com a Festival i des de l’organització pel coneixement de la diversitat cultural i la relació entre cultures.

En aquesta edició l’Ésdansa aposta decididament per fer gaudir de la dansa tradicional a través de noves “propostes experiència”, buscant la implicació del públic i les ganes de sorprendre’l amb activitats que prometen ser inoblidables, com el repte d’aconseguir que mil mans ballin alhora la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia o descobrir els costums i els balls mongols dins mateix d’una iurta o ger, l’habitatge típic d’aquesta cultura nòmada. Gràcies a aquests nous formats els grups internacionals prenen un altre protagonisme i se’ls involucra de manera diferent dins la programació.

Com a novetat d’última hora, destaca la incorporació de Sèrbia a la llista de països convidats, la qual se suma als anunciats anteriorment a la premsa. Aquest any, doncs, l’Ésdansa porta un total de 6 grups internacionals amb tres països encara inèdits com són la República Turca del Nord de Xipre, El Salvador i Mongòlia, que compartiran protagonisme amb Xile, Indonèsia i la ja esmentada Sèrbia. Però si una cosa fa especial la proposta internacional d’enguany és el fet de tenir dues danses considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia i el Biyelgee, la dansa popular tradicional mongola.

 La creació i la innovació continuaran formant part del discurs del festival, seguint la línia argumental iniciada fa dos anys. Enguany el diàleg creatiu entre la dansa i la música serà el fil conductor dels espectacles d’exhibició amb propostes gairebé inèdites sorgides de la feina en comú de companyies i col·lectius provinents d’aquests dos mons. L’espectacle inaugural Contr@band@ de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i La Lira Ampostina, en serà el primer exemple. El dimarts 21 dues de les entitats més destacades de la cultura popular del nostre país representaran per primera vegada el seu treball de simbiosi entre la dansa d’arrel tradicional i la música de banda.

Seguint aquesta mateixa línia, destaca la presència a l’Ésdansa de Factoria Mascaró, una de les companyies més rellevants en el desenvolupament del llenguatge de la dansa d’arrel. Al llarg de tota la setmana aquest grup oferirà tallers formatius i xerrades, a més de representar dos dels seus darrers treballs: Silenci... dansa i Indiano sons i els passos perduts, espectacle amb què juntament amb el grup d’havaneres L’Espingari, aconsegueixen que els ritmes de taverna del segle XIX deixin de ser només cantats i donin pas al diàleg amb la dansa.

Una de les propostes més trencadores serà sens dubte Sa mateixa de Joana Gomila i Lali Ayguadé. El divendres a la nit la música folk i el moviment gestual s’uniran en un projecte creatiu on les dues artistes exploraran els seus límits i es retrobaran a sí mateixes a través de la tradició.

Fugint una mica d’aquest discurs, també es podrà veure l’estrena de Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, proposta guanyadora de la segona edició de premi Delfí Colomé. En aquest cas la simbiosi creativa s’estableix entre el llenguatge físic dels castells i l’expressió poètica dels moviments de la dansa.

El diàleg amb el paisatge continuarà formant part essencial del festival i la interacció amb la natura estarà present de nou al Parc de Pedra Tosca dissabte a la tarda amb la Festa al Parc, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals en un espai natural únic. Aquesta vegada el passeig acabarà al Clot de l’Infern on es presentaran els resultats del treball fet durant tota la setmana en els tallers formatius.

El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional creat l’any passat, continuarà la seva tasca aportant noves eines per a la creació. En aquesta edició, però, se li ha volgut donar el format de residència, convidant a Toni Jodar i Beatriu Daniel perquè desenvolupin el seu projecte Explica dansa i treballin en la revisió teòrica, reflexiva i pràctica del binomi tradició i contemporaneïtat.

Coincidint amb l’Any Aureli Capmany i amb la recent mort de Manuel Cubeles, l’Ésdansa ha volgut fer una mirada als orígens i retre un petit homenatge a aquestes dues figures, referents cabdals per entendre l’evolució de la dansa tradicional a Catalunya en el darrer segle. A través dels “Parlem...” reconvertits en “conferències ballades”, es descobrirà el llegat deixat per Capmany i Cubeles, així com la feina que han continuat fent els esbarts per preservar-lo. A més, l’Esbart Marboleny recuperarà la peça Saturnals o l’absurd de la disbauxa creada per Manuel Cubeles el 2001 i estrenada aquell mateix any al Festival de Peralada dins el Gran Concert de Música Catalana.

L’Ésdansa’T, la línia formativa del festival, oferirà un total de 190 hores de formació, 50 més que l’any passat i amplia l’oferta dels tallers per a nens i nenes a través de quatre itineraris paral·lels, distribuïts en diferents franges d’edat. A més a més, i després de la magnífica acollida de l’Ésdansa’T jove engegat l’any passat, els nois i noies d’entre els 13 i els 16 anys continuaran gaudint de tallers destinats només a ells. Cinc dies de formació durant els quals l’Ésdansa’T es convertirà de nou en el màxim referent formatiu i Campus de la dansa tradicional.

 

VÍDEO PROMOCIONAL

IMATGES

Estas visualitzant les dades de l'any 2019.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: