El festival Ésdansa avança programació i desvetlla algunes sorpreses

 

  • El Festival se celebrarà entre el 19 i 25 d’agost a Les Preses (Garrotxa)
  • Els processos creatius focalitzen el discurs del Festival amb propostes innovadores i espais de residència
  • L’Ésdansa aposta de nou per enriquir les seves propostes internacionals amb dues danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
  • L’Ésdansa’T, la línia formativa del festival, obre el procés d’inscripcions amb gairebé 200 hores de tallers per a totes les edats

 

El festival Ésdansa ha donat a conèixer avui les principals propostes per a la seva 37a edició, la primera encapçalada per la nova directora, Núria Feixas.

Aquest any i després de tres edicions, el festival tanca el seu cicle vinculat a la creació i la innovació amb ganes de continuar treballant en aquesta via. Lluny que això suposi un final, l’aposta per la incorporació de noves propostes contemporànies que treballin a partir de la dansa d’arrel continuarà nodrint la programació de l’Ésdansa i validant el seu discurs. Seguint amb aquest discurs, enguany l’Ésdansa posarà el focus en els processos creatius a partir de l’arrel i oferirà espais de residència a companyies i artistes com Roberto Olivan, Laia Santanach (Premi Delfí Colomé) o Miquel Barcelona, els quals hi faran estada, ja sigui tècnica o de creació, i compartiran coneixements i experiències a través de tallers i xerrades.

En aquesta línia, un dels espectacles més destacats serà l’estrena de Socarrel, creat pel coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic Victor HA i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri. Un projecte de fusió entre moviment, electrònica i polifonia tradicional, aspre i alhora nodridor com la pròpia terra que remou consciències a través de la idea del desarrelament d’un ésser humà cada cop més allunyat de la natura i dels seus orígens.

La programació d’aquest any inclou també l’estrena d’Àer, de Laia Santanach, la proposta guanyadora de la tercera edició del Premi Delfí Colomé. Amb aquest espectacle Laia Santanach planteja una revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir de la dansa contemporània i la música electrònica.

 Un altre dels processos creatius que passaran pel Festival és l’espectacle La Resclosa, de la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà. Aquests dos artistes, que van fer estada en residència l’any passat a l’Ésdansa i que aquest darrer any han treballat amb el suport i l’acompanyament artístic de Montse Colomé, presentaran el resultat de la seva cerca creativa a través de l’estrena d’un espectacle on el so de l’anomenada “electrogralla” torna lliure el moviment de la dansa tradicional i la regenera.

Entre els artistes en residència també hi haurà Miquel Barcelona amb el seu espectacle [Kórps], una proposta escènica multidisciplinària que beu de la tradició popular per parlar del món terrenal i del món espiritual a través de la mort i els seus rituals. Aquest projecte encara embrionari es treballarà durant l’Ésdansa i es podrà veure en format work in progress en una trobada amb els creadors.

Una altra de les propostes que s’estrenarà en aquest Ésdansa 2019 és NU(e)S, de l’Esbart Maragall, projecte finalista del darrer Premi Delfí Colomé, el qual es planteja a través de la dansa d’arrel la necessitat de mirar al passat per entendre i reflexionar sobre l’impacte dels canvis i el conflicte i la por que generen.

 

Espectacles internacionals

Pel que fa a les propostes internacionals, aquest any l’Ésdansa porta les danses de tres països encara inèdits dins el festival com són Guatemala, Tanzània i Oman. Aquests, juntament amb Equador, Corea del Sud i Armènia, compartiran protagonisme en una edició on les danses indígenes d’Amèrica del Sud i les cultures més desconegudes d’Orient prendran el protagonisme.

Amb la idea de seguir enriquint de contingut la proposta internacional, el Festival ha volgut acollir de nou a dues cultures que destaquen pel fet que les seves danses són considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En aquesta edició Oman amb la dansa Al-Bar’ah i Armènia amb les danses Kochari seran els països encarregats de fer gaudir als espectadors de moments inoblidables a través de les anomenades “propostes experiència”.

 

Natura i paisatge

El diàleg amb el paisatge continuarà formant part essencial del festival i esdevindrà l’escenari de les propostes més sorprenents. En aquest Ésdansa, la natura i l’entorn ajudaran als espectadors a viure experiències úniques i poder gaudir de moments inoblidables.

 En aquesta línia, llocs com el Clot de l’Infern o el Parc de Pedra Tosca es mantenen com a espais escènics del Festival, el qual consolida així el seu propòsit d’interactuar amb el paisatge. La Festa al Parc, sense anar més lluny, n’és un clar exemple i aquest any continuarà omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.

 

Àrea de formació de l’Ésdansa

Ésdansa’T, la línia formativa del festival, ha obert inscripcions aquest dissabte dia 1 amb una oferta de gairebé 200 hores de formació. Enguany, i després de la bona acollida de la creació dels nous itineraris paral·lels per als més petits, els nens i nenes podran seguir gaudint de la dansa d’una forma divertida i adequada a cada edat.

En aquesta edició l’organització ha volgut donar protagonisme a les danses dels Seguicis de Tarragona i Reus que, amb la seva imatgeria i elements festius, compartiran tallers i espai escènica amb els balls internacionals.

Un any més i durant cinc dies, de dilluns a divendres, l’Ésdansa’T es convertirà de nou en el Campus de la dansa d’arrel tradicional i màxim referent formatiu del sector.

Ho organitza:

Amb el suport de:

Ésdansa, el festival de la dansa d'arrel tradicional

Carrer La Fageda, s/n | 17178 Les Preses (Girona) | Tel.: + 34 972 69 34 85 | info@esdansa.cat

Idioma