Notícies 2020

L’Ésdansa inicia nova edició amb quatre estrenes dins la seva programació

 

  • El Festival se celebrarà entre el 19 i 25 d’agost a Les Preses (Garrotxa)
  • Tahití substituirà a Oman com a país convidat i serà el protagonista de l’espectacle experiència
  • Els processos creatius focalitzen el discurs del Festival amb quatre estrenes i espais de residència
  • L’Ésdansa aposta de nou pels entorns naturals i per donar a conèixer danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

 

Aquest matí ha tingut lloc al CaixaForum de Girona la presentació a premsa de l’inici de la 37a edició de l’Ésdansa, amb l’anunci d’un canvi de darrera hora en la programació. Per qüestions alienes a l’organització, el Festival s’ha vist obligat a prescindir d’Oman com a país internacional i a convidar en el seu lloc a Tahití.

Aquest país, encara inèdit dins el certamen, formarà part de les propostes internacionals juntament amb Guatemala, Tanzània, Equador, Corea del Sud i Armènia, i serà l’encarregat de protagonitzar l’espectacle experiència d’enguany. A més a més, i tal com estava previst amb Oman, els seus balls es treballaran en els tallers de l’Ésdansa’T i les seves danses es podran veure en format espectacle dins les Danses del món i la Nit Ésdansa.

Amb l’acte d’avui s’ha donat el tret de sortida del Festival. Roger Casalprim, nou president del Centre Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora del Festival, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i obrir el torn de paraules. En aquesta ocasió, i com a membres de la Generalitat, s’ha comptat amb la presència de la coordinadora territorial de Joventut, Agnès Fàbregas, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo, les quals han alabat la feina feta per l’Ésdasna no només a nivell artístic i cultural, sinó també en l’àmbit del voluntariat mitjançant amb el qual han sabut implicar als més joves i fer-los partícips del Festival. També han assistit a l’acte la directora de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Gemma Batlle, del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i de l’alcalde de Les Preses, Pere Vila, els quals han coincidit a destacar la importància dinamitzadora que un esdeveniment cultural participatiu com aquest té tant per a la regió com per al país.

Núria Feixas, la nova directora de l’Ésdansa, ha fet saber abans de res el canvi d’última hora que hi ha hagut en la programació i ha lamentat haver de prescindir d’Oman com a país convidat. No obstant això, ha assegurat que faran els possibles per poder dur ben aviat aquesta cultura beduïna i les seves danses a Les Preses. Amb la incorporació de Tahití, però, les propostes internacionals continuen arrodonint la programació d’una edició on les danses indígenes d’Amèrica del Sud i les cultures més desconegudes d’Orient prenen el protagonisme.

Amb la idea de seguir enriquint de contingut la proposta internacional, el Festival ha volgut acollir de nou cultures que destaquin pel fet que les seves danses són considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En aquesta edició s’ha escollit a Armènia que amb les danses Kochari serà el país encarregat de fer gaudir als espectadors de moments inoblidables.

Després del gran èxit obtingut l’any passat amb espectacles com Dins la ger, l’Ésdansa aposta de nou pel format “experiència” i proposa conèixer cultures d’una manera diferent en entorns naturals escollits expressament per a l’ocasió. Entre aquest tipus d’espectacle destaca el de les Danses Ori Tahití, on el públic descobrirà l’expressivitat i la sensualitat de les danses tahitianes i s’endinsarà en la seva cultura alegre i desinhibida a través d’una experiència “màgica”. Tampoc hi faltaran les cultures maia i inca que, amb els seus balls cerimonials, ompliran de misteri el Clot de l’Infern.

 Més enllà de l’àmbit internacional, una de les propostes més sorprenents dins el format experiència serà Espero meravelles, de Mirna Vilassís, Xavi Múrcia i l’Esbart Sant Martí de Barcelona. En aquest cas la dansa, la música i la poesia assoliran una complicitat absoluta en un entorn natural privilegiat, la petita església de Sant Martí del Corb. Una experiència única capaç d’emocionar i meravellar alhora.

 En aquesta mateixa línia de diàleg amb el paisatge, la Festa al Parc continuarà omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.

 Enguany l’Ésdansa tanca el seu cicle vinculat a la creació i la innovació amb ganes de seguir buscant noves vies de descoberta. Segons la directora, la intenció de l’Ésdansa és continuar apostant per la incorporació de noves propostes contemporànies que treballin a partir de la dansa d’arrel. Seguint amb aquest plantejament, en aquesta edició l’Ésdansa posarà el focus en els processos creatius a partir de l’arrel i oferirà espais de residència a companyies i artistes com Roberto Olivan, Laia Santanach (Premi Delfí Colomé) o Miquel Barcelona, els quals hi faran estada, ja sigui tècnica o de creació, i compartiran coneixements i experiències a través de tallers i xerrades.

Un dels espectacles de nova creació més destacats serà l’estrena de Socarrel, creat pel coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic Laurent Delforge i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri. Un projecte de fusió entre moviment, electrònica i polifonia tradicional, aspre i alhora nodridor com la pròpia terra que remou consciències a través de la idea del desarrelament d’un ésser humà cada cop més allunyat de la natura i dels seus orígens.

La programació d’aquest any inclou també l’estrena d’Àer, de Laia Santanach, la proposta guanyadora de la tercera edició del Premi Delfí Colomé. Amb aquest espectacle Laia Santanach planteja una revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir de la dansa contemporània i la música electrònica.

 Un altre dels processos creatius que passaran pel Festival és l’espectacle La Resclosa, de la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà. Aquests dos artistes, que van fer estada en residència l’any passat a l’Ésdansa i que aquest darrer any han treballat amb el suport i l’acompanyament artístic de Montse Colomé, presentaran el resultat de la seva cerca creativa a través de l’estrena d’un espectacle on el so de l’anomenada “electrogralla” torna lliure el moviment de la dansa tradicional i la regenera.

Entre els artistes en residència també hi haurà Miquel Barcelona amb el seu espectacle [Kórps], una proposta escènica multidisciplinària que beu de la tradició popular per parlar del món terrenal i del món espiritual a través de la mort i els seus rituals. Aquest projecte encara embrionari es treballarà durant l’Ésdansa i es podrà veure en format work in progress en una trobada amb els creadors.

Una altra de les propostes que s’estrenarà en aquest Ésdansa 2019 és NU(e)S, de l’Esbart Maragall de Barcelona, projecte finalista del darrer Premi Delfí Colomé, el qual es planteja a través de la dansa d’arrel la necessitat de mirar al passat per entendre i reflexionar sobre l’impacte dels canvis i el conflicte i la por que generen.

L’Ésdansa’T, la línia formativa del festival, oferirà gairebé  200 hores de formació i canvia el seu sistema d’inscripcions per oferir la possibilitat d’assistir a tallers concrets sense haver d’inscriure’s a un itinerari sencer. En aquesta edició l’organització ha volgut donar protagonisme a les danses dels Seguicis de Tarragona i Reus que, amb la seva imatgeria i elements festius, compartiran tallers i espai escènic amb els balls internacionals. Un any més i durant cinc dies, de dilluns a divendres, l’Ésdansa’T es convertirà de nou en el Campus de la dansa d’arrel tradicional i màxim referent formatiu del sector.

Estas visualitzant les dades de l'any 2020.
Si vols veure els continguts d'edicions anteriors seleccionar l'any que vols consultar: